Start pagina
Tips & trucs
Artikelen
Beveiliging
Windows 7
Downloads
Nieuwtjes
Links
E-mail
Home

     

MSN Spam en spyware!

Verschijnsel: Ongevraagde vensters met de vraag:

is that you that you on that photo?!

(Er zijn ook Nederlandse varianten met teksten als: Ik heb je foto gezien op ... Ben jij dat op die foto ... e.a.)

Als je nieuwsgierig of (te) goed van vertrouwen bent en op de link in het bericht klikt is het zo goed als zeker dat je ongevraagd (nou ja, ongevraagd) spyware installeert, met alle nare gevolgen van dien!

Ook je bekenden krijgen dan e-mails uit jouw naam en vanzelfsprekend krijgen ook zij dan weer te maken met de nare en hinderlijke gevolgen.

Als je dit, of een soortgelijk bericht krijgt, NIET OP DE LINK KLIKKEN en het bericht onmiddellijk verwijderen!

Heb je per ongeluk wel de link geklikt dan zal de spyware er voor zorgen dat uit jouw naam soortgelijke berichten worden verzonden, zelfs naar voor jou geheel onbekende contacten!

Een wenskaart van Halmark?

Een elektronisch kaartje als groet, voor je verjaardag of andere leuke gebeurtenis, altijd leuk maar... controleer eerst even of de e-mail wel van de aangegeven instantie komt!

'You have just received a postcard Greeting from someone who cares about you...' (deze tekst kan anders zijn!)

Als het van Halmark of het kaartenhuis komt, dan zit het wel goed, zou je denken, maar als je naar de afzender kijkt zal blijken dat de e-mail van iemand anders komt, namelijk webmaster@greedings.com (er kan ook een andere naam worden gebruikt) en... onder de optie click here (klik hier) zit geen koppeling naar het veronderstelde kaartje maar een uitvoerbaar bestand, met als enig doel 'jouw computer eens flink onder handen te nemen!'

Dus voor je klikt, eerst even kijken of de afzender ook werkelijk degene is die als zodanig wordt aangegeven en als je toch klikt en er verschijnt een IP adres in plaats van een volledig adres als http://www.hallmark.nl sluit dan onmiddellijk de site af!

Als bovenstaande jou overkomt, dan is het raadzaam om een scan met je antivirus- en/of antispyware programma uit te voeren!

NB. Bovenstaande informatie is niet bedoeld ten nadele van Halmark, want als een kaartje wél van hen afkomstig is dan krijg je ook een hele mooie!

Geen boze reacties sturen!

Iedereen kan een ander adres als afzender gebruiken, dus ook met jouw naam!

Ook de afzender is een slachtoffer van deze praktijken! Boze reacties hebben dan ook geen zin, want de betreffende afzender verzend de berichten niet en is dan ook niet bij machte om dit verschijnsel te stoppen!

Een waarschuwing heeft wel zin, de zogenaamde afzender heeft zo goed als zeker wel een besmet systeem en de tip om dat eens te scannen met een anti- spam/spyware programma kan dan ook geen kwaad.

TIP: Niet alle berichten en web sites zijn betrouwbaar, ook al lijkt het van een bekende te komen, dus... als je maar even twijfelt, niet op de link klikken, maar direct afsluiten en verwijderen!