Alles voor veilig gebruik van het internet Wat is Skrill? Lees meer Veilig internetten en betalen Lees meer Let op phishing e-mails Lees meer Soorten computervirussen Lees meer

Betrouwbaarheid van websites

Er wordt steeds meer gewinkeld in webshops. Er zijn steeds meer webshops op het internet te vinden en de meerderheid doet wat ze beloven en houden zich aan de regels. Er zijn echter ook winkels die gevoelig zijn voor hackers of die de producten niet leveren. Dit eerste komt nog wel eens voor en kan een groot gevaar opleveren. Het is mogelijk om bij sommige webshops door middel van een simpele hack een groot aantal klantgegevens te bemachtigen. Hierbij kunnen ook creditcard-gegevens zitten, waardoor deze compleet leeggehaald kunnen worden. Wat zijn nu de kenmerken van een betrouwbare webshop? Lees daarover meer op deze pagina.

Betrouwbare website of webshop: moeilijk te controleren

Het is voor de gemiddelde consument moeilijk om te controleren of webshops doen wat ze beloven. Zij laten uiteraard niets doorschemeren op hun website en zullen er alles aan doen om u ervan te overtuigen dat het een goede webshop is. Het is simpelweg niet mogelijk voor een gemiddelde consument om aan de voorkant te zien of alles aan de achterkant ook goed is. Wat kunt u er zelf aan doen om te controleren of iets een goede webshop is? Om te beginnen kunt u naar keurmerken zoeken. Webshops kunnen worden erkend door verschillende organisaties die bevestigen dat die webshop hun afspraken nakomt en betrouwbaar is. Valse webshops kunnen dit logo echter ook op hun website zetten. Pas daarom evengoed op. Wilt u 100% zeker zijn dat u een aankoop doet bij een betrouwbare webshop? Controleer het dan bij de organisatie waar het keurmerk vanaf komt. Controleer ook het adres van een webshop via bv een bedrijvengids of telefoongids voor bedrijven zoals bedrijfs telefoongids. Contact gegevens en adres moeten natuurlijk kloppen. Kunt u geen contact gegevens of adres vinden? Blijf dan maar liever weg bij de shop!

Beoordelen met behulp van Google (reviews)

Een goed meetinstrument voor het controleren van webshops zijn reviews. Reviews zijn klantenbeoordelingen geschreven op het internet. Deze geven meestal een reëel beeld over de webshop/website. Google de naam van de website, gevolgd door het woord 'review'. Tip: kijk voor de reviews niet op de website zelf, maar ga altijd naar een andere website voor de reviews. Zij zijn meestal gespecialiseerd in reviews en het controleren hiervan. Het komt namelijk voor dat er valse reviews worden geschreven door de website zelf.