Alles voor veilig gebruik van het internet Virus op telefoon Lees meer Beveiliging Apple producten Lees meer Kies een veilig wachtwoord Lees meer Betrouwbaarheid van websites Lees meer

Huishoudboekje bijhouden

In tijden van crisis is het belangrijk om je financiën goed in de gaten te houden. Geeft u te veel uit, of komt er juist te weinig binnen? Waar kan op worden bespaard? Dit is lang niet bij ieder huishouden overzichtelijk geregeld. Het gebruik van een huishoudboekje wordt daarom aangeraden, zodat er meer overzicht wordt gecreëerd in de eigen uitgaven en inkomsten. Er zijn veel verschillende soorten huishoudboekjes verkrijgbaar. Zo zijn er de ouderwetse papieren huishoudboekjes, maar die kunnen niet op tegen de functionaliteiten van een digitaal huishoudboekje. De digitale variant kan een betaalde of gratis versie zijn. Bij de meeste banken kunt u gratis gebruik maken van een huishoudboekje.

Hoe werkt dat, een huishoudboekje bijhouden?

De meeste huishoudboekjes zijn gratis, maar er worden ook betaalde versies aangeboden die vaak meer functionaliteit bieden zoals rapportages, begrotingen en subcategorieën. Handig van een digitaal huishoudboekje is dat deze de uitgaven automatisch indeelt in verschillende categorieën. Hiermee worden de uitgaven nog overzichtelijk. Variërend per huishoudboekje moeten alle uitgaven en inkomsten worden ingevoerd. Daarnaast moet zoveel mogelijk relevante informatie worden genoteerd om een persoonlijk overzicht te maken. Bij sommige versies worden uw uitgaven vergeleken met de Nibud-richtbedragen en met het gemiddelde van Nederland. Hierbij kunnen de eigen uitgaven worden vergeleken met die van de rest van Nederland. Ook is het mogelijk om een budget in te stellen per categorie. Zo krijgt u een melding als het budget bijna bereikt is.

Handige app

Niet iedereen heeft zin om dagelijks op de computer alle bonnetjes en andere uitgaven in te voeren. Het neemt veel tijd in beslag en is daarnaast niet altijd leuk om te doen. Hier is een oplossing voor bedacht. Tegenwoordig heeft bijna iedereen een smartphone of tablet in bezit, waardoor er verschillende apps voor huishoudboekjes zijn ontwikkeld. De AFAS Personal-app heeft bijvoorbeeld een handige functie waarbij u kassabonnen kunt scannen met een smartphone zodat de gegevens meteen in het boekje worden gezet. U kunt nu eenvoudig overal uw huishoudboekje bijhouden.