Alles voor veilig gebruik van het internet Oplichting op internet Lees meer Huishoudboekje bijhouden Lees meer Veilig online winkelen Lees meer Online keurmerken Lees meer

Keylogger

Een slinkse manier van hackers om te proberen uw gegevens te achterhalen, is door middel van een keylogger. Omdat u steeds meer dingen op het internet kunt doen, is er ook een vorm van authenticatie nodig. De website moet weten dat u de persoon bent die u claimt te zijn. Dit gebeurt vaak door middel van inloggegevens. Deze bestaan meestal uit een gebruikersnaam en wachtwoord, of e-mailadres en wachtwoord. Wat gebeurt er als een kwaadwillend persoon achter deze gegevens komt? Hiermee kan uw identiteit vervalst worden en onder uw naam kunnen bijvoorbeeld betalingen worden verricht. Hackers komen vaak achter deze gegevens door gebruik te maken van keyloggers. Lees op deze webpagina meer over keyloggers.

Hoe werkt een keylogger?

Een keylogger is een apparaat of klein stukje software (dat meestal binnenkomt als virus/malware) die uw toetsaanslagen registreert. Daarnaast kunnen de muisbewegingen worden gemeten. Het apparaat of de software volgt heel nauwkeurig elke toets die wordt ingedrukt. Zo weet de hacker precies wat u intypt en waar uw muis heengaat, zonder dat u iets door heeft. Op deze manier kan er meegekeken worden als u inlogt op de website van uw bank. De hacker krijgt vrije toegang tot uw bankrekening.

Wat kunt u er zelf tegen doen?

Om deze manier van oplichting tegen te gaan kunt u een aantal dingen doen. Ten eerste moet er worden gelet op waar u belangrijke gegevens achterlaat (externe partij). Laat alleen bankgegevens achter op de daadwerkelijke website van uw bank. Kijk ook of de verbinding beveiligd is en voorzien is van een SSL-certificaat. Hiermee sluit u uit dat er mensen meekijken met uw verbinding. Als laatste moet de eigen computer worden gecheckt. Zorg dat de antivirussoftware up-to-date is en vrij is van virussen. Zo kunt u het risico op keyloggers beperken en wordt de kans op oplichting aanzienlijk kleiner.