Een van de eenvoudigste manieren voor oplichters om aan uw gegevens te komen is door gebruik te maken van uw wachtwoord. Vroeger dacht iedereen dat een wachtwoord veilig was, zolang het maar niet aan anderen werd verteld. Wachtwoorden als hallo123 of jan55 waren en zijn nog steeds niet ongewoon. Een feit is dat u tegenwoordig niet meer alleen wachtwoord heeft voor uw e-mail. Voor alle socialmediakanalen, e-mailadressen, websites en werkgerelateerde zaken heeft u wachtwoorden nodig. Het is dan de kunst om een veilig wachtwoord te kiezen dat u ook nog eens kunt onthouden. Kies ook niet voor alles hetzelfde wachtwoord. Als fraudeurs eenmaal achter dit wachtwoord zijn gekomen, kunnen ze achter al uw gegevens komen.
Veilige wachtwoorden bevatten niet alleen letters. Maak een combinaties van letters, cijfers en andere tekens en wissel tussen hoofdletters en kleine letters. Sommige websites verplichten u zelfs om een dergelijk wachtwoord te kiezen, door wachtwoorden met alleen letters af te keuren. Een veilig wachtwoord is vaak goed, doordat hij lang is. Een tip is gebruik te maken van een wachtzin. Dit is een wachtwoord dat bestaat uit meerdere woorden. Uiteraard kan deze zin ook worden gecombineerd met cijfers en andere tekens. Kunt u zelf niets bedenken, dan zijn er websites die een wachtwoord voor u maken. Tip: wissel je wachtwoord voor een handige wachtwoord generator.
Doordat iedereen tegenwoordig zoveel wachtwoorden nodig heeft, is het belangrijk ze goed te bewaren. Hier zijn speciale websites voor. U kunt er ook voor kiezen een bestandje bij te houden op uw pc of ze ouderwets op te schrijven in een boekje. Bewaar dit vervolgens op een veilige plaats.