Alles voor veilig gebruik van het internet Veilig internetten en betalen Lees meer Veilig online winkelen Lees meer Kies een veilig wachtwoord Lees meer Betrouwbaarheid van websites Lees meer

Let op phishing e-mails

Wat is phishing? Internetfraude komt tegenwoordig in veel verschillende vormen en maten voor. Een manier waarop veel mensen worden opgelicht is door middel van phishing e-mails. Deze mails worden opgesteld door fraudeurs die als doel hebben mensen geld afhandig te maken. Ze proberen als het ware te vissen naar uw gegevens. Vaak wordt in de berichten om persoonlijke informatie gevraagd, waarbij u op een link moet klikken om iets te bevestigen. Dit kan gaan om contactgegevens, maar ook bijvoorbeeld om uw creditcardgegevens. Deze mails zijn vaak moeilijk van echt te onderscheiden, doordat het logo wordt gebruikt en de berichten worden opgesteld als een echt bericht van uw bank.

Hoe kunt u een phishing mail van een echt bericht onderscheiden?

Van de eerste phishing e-mails konden eenvoudig worden gezegd dat ze niet echt waren. Er werden ontzettend veel spelfouten gemaakt, het taalgebruik was onnatuurlijk en de logo's waren duidelijk nagemaakt. Met de huidige computertechnieken en fraudeurs die steeds handiger zijn geworden, is het steeds moeilijker geworden om te bepalen of iets een phishing mail is. Het is dan de kunst om het bericht goed door te lezen en op uw hoede te zijn als er wordt gevraagd om het bevestigen van uw gegevens door op een link te klikken. Banken vragen u nooit persoonlijke gegevens in een e-mail te bevestigen. Grammatica- en spelfouten zijn ook een teken van oplichters. Een onjuiste URL is ook een teken dat er iets niet klopt.

Geef nooit vertrouwelijke informatie aan onbekenden

Als u een e-mail ontvangt en u bent er niet zeker van of het om een oplichter gaat, neem dan het zeker voor het onzekere en verwijder de e-mail. U kunt contact opnemen met uw bank om te vragen of zij een dergelijke mail hebben verstuurd. Is dat niet het geval, dan kunt u concluderen dat het om een phishing mail gaat.