Alles voor veilig gebruik van het internet Soorten computervirussen Lees meer Keylogger Lees meer Let op phishing e-mails Lees meer Huishoudboekje bijhouden Lees meer

Oplichting op internet

Het internet biedt oneindig veel mogelijkheden. Net als in het echte leven, zijn er echter altijd mensen die de grenzen opzoeken en kwade bedoelingen hebben. Er is op het internet geen echte politie die u kunt bellen als er iets misgaat. U staat er in de eerste instantie alleen voor. Er zijn natuurlijk wel instanties waar u kunt aankloppen in het geval van oplichting op internet, maar dit neemt vaak veel tijd in beslag en biedt niet altijd een directe oplossing. Door het hoge anonimiteitsgehalte is het moeilijk om fraudeurs te traceren. Daarnaast is het grote bereik aantrekkelijk voor fraudeurs. Bij het versturen van spam-mails is het mogelijk om veel mensen tegelijk te bereiken. Er worden bijvoorbeeld 100.000 mails verstuurd waarbij op de meeste mails niet wordt gereageerd. Als er echter slechts tien mensen op ingaan dan heeft de fraudeur al goed resultaat.  

Een bekende vorm van internet oplichting: spam

Een van de meest voorkomende methodes van internet oplichting is het versturen van spam. U zult ongetwijfeld wel eens gehoord hebben van spam; ongewenste mail met verkeerde doeleinden. Fraudeurs bemachtigen meestal grote databases met heel veel e-mailadressen, of scannen zelf het internet af op willekeurige adressen. De afzenders van deze spam-mails spelen vaak in op de gevoelens van de ontvanger. Dit doen ze vaak heel slim. Een voorbeeld is een oplichter uit Nigeria. Er wordt in de e-mail gesproken over een prins die over een groot geldbedrag beschikt dat hij alleen kan storten op een buitenlandse bankrekening. Daarbij heeft hij natuurlijk uw hulp nodig. Er zijn mensen die bij het lezen van de e-mail de persoonsgegevens terugsturen in de hoop dat het geld wordt gestort, maar het gebeurt niet. Uw gegevens kunnen vervolgens worden gebruikt voor identiteitsfraude. Beantwoord deze e-mails dus nooit. Als het misgaat bent u zelf de schuldige, want u stuurt uw eigen gegevens op en wordt zo een makkelijk slachtoffer van oplichting op internet.