Alles voor veilig gebruik van het internet Online keurmerken Lees meer Betrouwbaarheid van websites Lees meer Oplichting op internet Lees meer Let op phishing e-mails Lees meer

Soorten computervirussen

Net als een mens kan ook een computer worden besmet met verschillende soorten virussen. Een computer kan worden besmet door een gebrek aan (de juiste) beveiliging, downloads of door websites te bezoeken die vervolgens een virus op uw computer achterlaten. Om u te informeren over de verschillende virussen waarmee een pc kan worden besmet, worden hier de vaakst voorkomende computervirussen besproken en hoe besmetting kan worden voorkomen.

Bekend computervirus Trojan Horse

Een computervirus waar iedereen wel eens van heeft gehoord is een Trojan Horse (Trojaans Paard). Kenmerkend voor dit virus is dat het altijd is verpakt als iets leuks, zodat gebruikers geneigd zijn op iets te klikken. Vervolgens wordt er een programma op uw pc geïnstalleerd, waardoor bestanden worden beschadigd of de hacker volledige toegang krijgt tot uw computer. U gegevens kunnen worden achterhaald en bestanden ongevraagd gedeeld. Wanneer uw pc is geïnfecteerd met een Trojaans Paard, is het belangrijk deze zo snel mogelijk te verwijderen. Scan uw pc met een virusscanner en verwijder vervolgens de bestanden. Als dit niet lukt, zijn er op het internet diverse websites te vinden met gedetailleerde instructies om van het Trojaanse Paard af te komen.

Virus op je computer: wormen en een echt virus

Volgens sommige mensen bestaat er een duidelijk onderscheid tussen een virus, worm en Trojaans Paard. Een echt computervirus heeft als kenmerk dat het zich van computer naar computer kan verspreiden. Deze computervirussen kunnen vaak pas worden verspreid als er een bestand wordt geïnstalleerd of geopend. Door het delen van geïnfecteerde bestanden, verspreid het virus zich als een lopend vuurtje. Een andere categorie zijn wormen. Ook deze bestanden kunnen van computer naar computer worden verspreid. Een verschil met een virus is dat wormen zich ook zonder menselijk handelen kunnen verspreiden. Door een lek in de beveiliging van een pc, kan de worm van computer naar computer bewegen. Dit gebeurt vaak erg snel. Om een computervirus of worm te voorkomen of te verwijderen, is het belangrijk dat uw computer goed is beveiligd. Zorg voor een virusscanner, firewall en installeer de laatste updates.