Alles voor veilig gebruik van het internet Wachtwoordbeveiliging Lees meer Wat zijn cookies? Lees meer Beveiliging Android Lees meer Let op phishing e-mails Lees meer

Veilig internetten en betalen

'Hoe kan ik veilig betalen op internet?' is een vraag die veel mensen zichzelf stellen als ze rond kijken op een webshop. Hoe kunt u er nou zeker van zijn dat de betaling die u gaat verrichten goed aankomt, en belangrijker nog, veilig verloopt? Geld bemachtigen is een van de favoriete doelen van hackers. Het is vaak op het nieuws: online creditcard diefstallen en fraudes of hacks van bankrekeningen. Het internet is geen veilige omgeving voor de onervaren gebruiker. Wilt u toch weten hoe u zich tegen alle gevaren kunt beschermen? Lees dan verder over veilig betalen op internet.

Veilig internetten begint bij jezelf

Het internet is geen veilige omgeving. Zonder de nodige bescherming bent u een makkelijk doelwit voor mensen die kwaad in de zin hebben. Zorg er daarom altijd voor (mits de PC verbonden is met internet) dat de computer goed beschermd is. Hiervoor bestaan een aantal aandachtspunten. Zorg er ten eerste voor dat er (goede) antivirussoftware geïnstalleerd is op de computer, en houd deze up-to-date. Laat de software regelmatig updaten naar de nieuwste versie en scannen naar virussen op uw computer. Voorkomen is beter dan genezen. Zorg er daarom ook voor dat er een firewall aanwezig is. Een firewall is een systeem dat uw computer beschermt tegen aanvallen/misbruik van buitenaf. Deze worden vaak meegeleverd met de antivirussoftware. De firewall hoeft u dus alleen maar in te schakelen. Als u dit op orde heeft, dan bent u al veel beter beveiligd op het internet.

Gebruik gezond verstand, niet alles is wat het lijkt

Waar het het meest misgaat, is bij zogenaamde 'phishing'-mails. Deze mails zijn zodanig gemaakt dat het makkelijk is om erin te trappen. Onthoud hierbij één ding: banken en andere belangrijke organisaties vragen nooit om je gegevens via e-mail. Laat staan bankgegevens, dus stuur deze nooit door aan iemand die hier om vraagt. Als u wilt betalen op het internet, kijk dan naar de website waar u de betaling wilt verrichten. Kijk naar de adresbalk, en let op de 's' achter 'https://'. De toegevoegde letter staat voor secure, wat wil zeggen dat u een veilige verbinding heeft. Conclusie: zorg voor een veilige omgeving en let op de website waar u gaat betalen, en doe dit met gezond verstand. Zo beperkt u de risico's dat er iets misgaat.