Alles voor veilig gebruik van het internet Veilig internetten en betalen Lees meer Keylogger Lees meer Beveiliging Android Lees meer Wat zijn cookies? Lees meer

Veilig online winkelen

Met de groei van het internet is ook online winkelen steeds populairder geworden. Een voorbeeld is het succes van Bol.com, die nu een van de grootste webshops in Nederland is. Kopen via het internet is een stuk gemakkelijker dan kopen in een fysieke winkel. Zo hoeft u niet in de file de staan om de drukke stad te bereiken en kunt u lekker thuis blijven. Het is wat dat betreft ook voordeliger, als u niet dichtbij een stad woont. Tegenwoordig kunnen webshops garanderen dat bestellingen die geplaatst zijn vóór 23.00u, de volgende werkdag bij de klant bezorgd zullen worden. Hoe kunt u er met alle online transacties voor zorgen dat u veilig winkelt? Lees hieronder meer over veilig online winkelen.

Veilig online winkelen: weet waar je winkelt

Stel, u wilt een nieuwe smartphone kopen via het internet. U gaat naar Google, typt de naam in van de telefoon en de resultaten laten verschillende webshops te zien waar deze te koop is. Hij is bij verschillende webshops geprijsd naar adviesprijs, namelijk € 300,-. Als u verder kijkt dan de normale webshops, komt u een shop tegen die dezelfde telefoon aanbiedt voor € 99,-. Dat lijkt te mooi om waar te zijn, maar toch trappen veel mensen hierin. Resultaat is vaak dat u niet de gewenste telefoon toegestuurd krijgt of erger nog: u krijgt geen telefoon. Ook het geld is kwijt, want u had beter moeten opletten. Controleer daarom altijd de webshops waar u winkelt. Let op de keurmerken en zoek informatie op als dat nodig lijkt. Als webshops over de juiste keurmerken beschikken, dan heeft een extern bedrijf bevestigd dat het niet gaat om oplichters, maar om een partij die de afspraken nakomt.

Veilig winkelen op Marktplaats

Een plek waar u (tweedehands of nieuwe) spullen kunt verkopen en kopen is Marktplaats. Van auto's tot tablets tot kleding. Marktplaats bemoeit zich verder niet met de betalingen, de transacties dienen zelf geregeld te worden door kopers en verkopers. Er worden dagelijks vele goede verkopen en aankopen gedaan op de website, maar het gaat ook wel eens mis. Er worden bijvoorbeeld neppe producten aangeboden of producten met schade. U kunt veilig winkelen op Marktplaats, maar wees wel op uw hoede. Controleer altijd de verkoper en het artikel én maak duidelijke afspraken over betaling en levering.