Alles voor veilig gebruik van het internet Kies een veilig wachtwoord Lees meer Betrouwbaarheid van websites Lees meer Veilig internetten en betalen Lees meer Wachtwoordbeveiliging Lees meer

Virus op telefoon

U zou het misschien niet zeggen, maar ook op uw telefoon kunnen virussen voorkomen. Wellicht zijn de vormen iets anders dan bij een computervirus, maar desalniettemin kunnen ze veel schade aanrichten. Hoewel werd gedacht dat Apple zo degelijk en goed beveiligd was dat ze immuun waren voor virussen, is het tegendeel in 2014 bewezen. Verschillende telefoons in Hong Kong raakten besmet. Een besturingssysteem dat lang als onveilig werd gezien is Android. Ook dit systeem is gevoelig voor virussen en inbraak van buitenaf. Hier leest u alles over virussen en hoe deze te verwijderen.

Smartphone virus Xsser

Tijdens de protesten in Hong Kong in de herfst van 2014 hadden verschillende mensen last van het zogenaamde Xsser virus op iPhones en Android telefoons. Dit was een Trojaans Paard dat werd verspreid via het veelgebruikte WhatsApp. Wanneer het Trojaanse Paard was geïnstalleerd, had het toegang tot berichten, telefoonnummers, foto's en wachtwoorden. Een iPhone of iPad loopt meer risico op een dergelijk virus als hij gejailbreaked is. Dit houdt in dat de restricties van Apple worden omzeild, waardoor u er in principe alles mee kunt doen. U weet dat uw telefoon is besmet als hij anders reageert dan normaal, vast blijft hangen of crashed.

Apps als belangrijkste oorzaak voor virussen

Een smartphone virus wordt het vaakst veroorzaakt door het installeren van een app die bestemt is met een virus of die eigenlijk een Trojaans Paard is. Download daarom alleen betrouwbare apps. Dit geldt vooral voor Android-gebruikers. In de Google Play Store wordt namelijk minder goed gecontroleerd of een app is gemaakt door een betrouwbare maker. Als u een virus op uw telefoon heeft, is het belangrijk deze snel te verwijderen. Controleer welke app u als laatste heeft geïnstalleerd en verwijder deze. Een andere mogelijkheid is een antivirus app zijn werk laten doen en het virus te laten verwijderen.